Custom Facebook Display

Идеята за създаване на машина с която може да се контролира микроклимата идва от американския изобретател Уилис Кериър ( Willis Haviland Carrier (26.11.1876 – 7.10.1950)). Всъщност идеята за климатизиране на затворени помещения е много по-стара, Кериър обаче успява да я реализира успешно на практика. Кериър по-скоро е собственик на идеята как да се построи машина, която днес наричаме климатик.

 

След дипломирането си като инженер през 1901 г., Кериър започва работа във Buffalo Forge Company в отдел за проектиране на системи за сушене на дървен материал и кафе. Скоро след започването си Кериър успява да разработи много добър метод с който да се изчисляват отоплителни системи (отоплението е обратното на охлаждането и единствената разлика при използването на термопомпа е разположението на топлата и студената част). Тази негова разработка го изстрелва на поста "мениджър на отдел за експериментални разработки". Новата позиция дава възможност на Кериър да се развива в областа на системите за климатизация и много бързо се появява на бял свят първото му изобретение.

През 1921г. Кериър патентова машина за контрол на температурата и влажността във затворени помещение, чийто компресор използва центробежна сила за компресиране на хладилния агент (подобно на водна помпа)- това е първата машина която има практическо приложение. До този момент са се използвали бутални компресори за компресиране на хладилните агенти (най-често силно отровния амоняк). Този нов дизайн дава силен тласък в развитието на климатиците и през 1924 г. започва използването им като средство за осигуряване на комфорт. Първите три климатика в света са монтирани в магазин в Детройт през 1924г., след което идва бум в използването на климатици не само в магазините ,но и в американските кина по това време. През 1928г. Кериър разработва и монтира първия климатик за домашна употреба.

Резултати 1 - 10 от 10

Изображението на продуктите е примерно и може да има несъответствие с действителния продукт.
Савулен Клима не носи отговорност за допуснати грешки в техническото описание на продукта.

 

Най-разглеждани климатици

Препоръчани климатици